Lietotu automašīnu pircēju izvēli nosaka sākotnējie izdevumi, jaunu spēkratu pircēju – potenciālie ietaupījumi un statusa apziņa

Baltijas transporta sludinājumu un tirdzniecības portāla Autoplius.lv veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 88,7% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, kuri pārskatāmā pagātnē iegādājušies automobili, pirkuši lietotu spēkratu (88,7%), jo tā cena un uzturēšanas izmaksas ir izdevīgākas. Toties jaunu auto pircēji savu izvēli pamatojuši ar garantijas esamību un ideālu automašīnas tehnisko stāvokli, kā arī – ar jauna automobiļa ekonomiskumu.

Autoplius.lv pārdošanas vadītājs Andris Mālnieks, komentējot pētījuma datus, norāda: „Pētījums liecina, ka iedzīvotāji rūpīgi domā par savu finansiālo situāciju un plāno izdevumus. Salīdzinot Autoplius.lv jaunu un lietotu automašīnu pārdošanas datus, ir vērojama līdzīga situācija. Šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā ir iegādāts vairāk nekā 9000 lietotu spēkratu un salīdzinājumam – tikai 2785 jauni automobiļi. Piemēram, Igaunijā abi tirgus segmenti ir samērā līdzīgi – pirmajā ceturksnī importēts vairāk nekā 6500 lietotu automobiļu un pārdots ap 5400 jaunu spēkratu. Savukārt Lietuvā atšķirība starp abiem segmentiem ir daudz lielāka nekā Latvijā – 32 500 lietotu un 3150 jaunu automobiļu.

Jāpiebilst, ka jaunus automobiļus Latvijā lielākoties iegādājas uzņēmumi (vairāk nekā 78% jauno auto pircēju ir korporatīvie klienti). Lietuvā situācija ir līdzīga, bet Igaunijā privātpersonu īpatsvars jaunu automobiļu pircēju lokā ir lielāks – aptuveni trešā daļa jauno auto īpašnieku ir privātpersonas.”

Autoplius.lv veiktā pētījuma respondentu atbildēs par galvenajiem iemesliem, kādēļ pieņemts lēmums iegādāties lietotu automašīnu, dominē finansiālie iemesli – vairums aptaujāto norādījuši, ka tā vienkārši ir lētāka (91%). Tikmēr nedaudz vairāk kā puse aptaujāto atzīmējuši, ka, iegādājoties lietotu automašīnu, nav nepieciešams ņemt aizdevumu vai kredītu, automašīnas iegādei naudu var sakrāt (53,2%), bet 42,5% aptaujāto norādījuši, ka arī lietoto automašīnu remonts un rezerves daļas ir lētākas.

Jāpiebilst, ka vīrieši biežāk nekā sievietes atzīmējuši iepriekšminētos finansiālos iemeslus, taču sievietes biežāk nekā vīrieši norādījušas, ka, esot lietotas automašīnas īpašniekam, būs mazāk žēl, ja ar to kaut kas notiks.

liet

Savukārt, minot galvenos iemeslus, kādēļ izlemts par labu jauna automobiļa iegādei, visbiežāk aptaujātie atzīmējuši, ka jaunai automašīnai ir ražotāja vai tirgotāja garantija (77,3%) un tās tehniskais stāvoklis ir ideāls (77,3%). Tikmēr nedaudz mazāk kā puse aptaujāto norādījuši, ka jauna automašīna bieži vien ir ekonomiskāka nekā lietotie spēkrati (45,5%).

Interesanti, ka vīrieši daudz biežāk nekā sievietes šajā jautājumā atbildējuši, ka pirkuši jaunu automobili, jo vienkārši beidzot varējuši atļauties to darīt, bet sievietes atzinušas, ka viņas mīl sajūtu, ka ir jaunas, nevis lietotas automašīnas īpašnieces.

jaun

Aptauja veikta šā gada maijā, kopumā aptaujājot 500 respondentu visā Latvijā.

Kategorija: Transports
output_mge5zc

No comments yet.

Leave a Reply