Reitingu aģentūra Standart&Poor’s paaugstina Latvijas kredītreitingu

Šā gada 9. novembrī starptautiskā reitingu aģentūra Standart&Poor’s ir pieņēmusi lēmumu paaugstināt Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot pozitīvu reitinga nākotnes prognozi. Mūsu valsts novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no „BBB-/A-3” uz „BBB/A-2” ar pozitīvu reitinga prognozi nākotnē (Outlook Positive). Savukārt novērtējums naudas brīvajai plūsmai un konvertācijai ir paaugstināts no „A-” uz „A”.

„Šis ir nozīmīgs Latvijas tautsaimniecības attīstības novērtējums un būtisks signāls ārvalstu investoriem. Esmu gandarīts par šo lēmumu, jo patlaban vairumam Eiropas Savienības valstu kredītreitings gluži pretēji − tiek samazināts. Latvija spēj apliecināt konsekventas politikas īstenošanu, sakārtojot savas publiskās finanses, samazinot pārmērīgo budžeta deficītu, kā arī nodrošinot stabilu un prognozējamu nodokļu sistēmu. Jau vairākus gadus Latvijas makroekonomiskie un fiskālie rādītāji konstanti ir labāki nekā tiek prognozēts,” norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Standard & Poor’s savu lēmumu pamato ar Latvijas politiskās vides uzlabošanos, kā arī valdības noteikto fiskālo disciplīnu, samazinot pārmērīgo valsts budžeta deficītu no 8,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2010. gadā līdz 1,6% no IKP 2012. gadā.

Reitingu aģentūras paziņojumā norādīts, ka Latvijas ekonomiku tā redz kā vienu no elastīgākajām un noturīgākajām visā Eiropas Savienībā. Standard & Poor’s ir pieņēmusi lēmumu paaugstināt kredītreitingu, pamatojot to ar Latvijas ekonomikas straujo atveseļošanos pēc sociālekonomiskās krīzes.

Aģentūra prognozē, ka Latvijas vispārējās valdības parāds nākotnē samazināsies, strauji uzlabosies valsts fiskālie rādītāji, kā arī valsts tautsaimniecības izaugsme aizvien mazāk būs atkarīga no ārējā parāda finansēšanas. Standard & Poor’s tic, ka vidējā termiņā turpinās uzlaboties pozitīvās izmaiņas mūsu valsts privātajā sektorā, kā arī labākus rezultātus uzrādīs inflācija .

Finanšu ministrs Andris Vilks pauž, ka patlaban ir ļoti svarīgi neatkāpties no izvirzītā mērķa, lai, kopīgi strādājot, piesaistītu papildu investīcijas mūsu tautsaimniecībai, radītu jaunas darba vietas un tādējādi vairotu iedzīvotāju labklājību. Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s Latvijas kredītreitingu nākotnē varētu paaugstināt vēl, ja Latvijas finanšu un inflācijas rādītāji saglabāsies atbilstoši Māstrihtas kritērijiem un Latvija 2014. gadā 1. janvārī tiks uzņemta eirozonā.

Papildu informāciju par Latvijas kredītreitingu skatīt Valsts kases mājaslapas sadaļā Kredītreitings.

Kategorija: Ekonomika
output_mge5zc

No comments yet.

Leave a Reply