Noteiks labāko Latvijā ražoto pienu, krējumu un sieru

Kooperatīvā sabiedrība „Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība” (LPCS) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 organizē Latvijā ražoto augstas kvalitātes piena produktu konkursus, kuru uzvarētāji tiks apbalvoti starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2012” atklāšanas ceremonijā 5. septembrī Ķīpsalā.

Šogad konkurss notiks piecām piena produktu grupām – pasterizētam pienam, skābajam krējumam, nenogatavinātam saldpiena sieram, kā arī Krievijas un Holandes tipu puscietajiem sieriem.

Šī gada pārtikas produktu konkursu mērķis ir apkopot un izcelt labāko piena, krējuma un siera ražošanas uzņēmumu un meistaru pieredzi, kā arī popularizēt piena produktu lietošanu iedzīvotāju uzturā.

LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks norāda: “Piena produktu konkursi jau kļuvuši par tradīciju. Mūsu piena pārstrādātāji tiem gatavojas īpaši atbildīgi, jo katrs grib parādīt sasniegto, kā arī redzēt savu pozīciju citu nozares uzņēmumu vidū. Konkursa rezultāti mūsu patērētājiem dod iespēju uzzināt, kuri piena produkti ir nozares profesionāļu paši atzītākie kopējā patiesi augstas kvalitātes un dabiskas izcelsmes produktu klāstā. Esmu gandarīts, ka starptautiskās izstādes “Riga Food” medaļas kļuvušas par īpašu pazīšanās zīmi patiesi izciliem produktiem.”

Pasterizētā piena konkursā tiks noteikts labākais Latvijā ražotais pasterizētais piens ar tauku saturu 2,0–2,9%. Pēc LPCS datiem, 2011. gadā Latvijā tika saražotas 53 842 tonnas pasterizētā piena (ar tauku saturu 1–3%).

Skābā krējuma konkursā tiks noteikts labākais Latvijā ražotais skābais krējums ar tauku saturu 25%. Latvijā pērn saražotas 32 712 tonnas krējuma (kopējā statistika par saldo un skābo krējumu), t. sk. 9460 tonnas skābā krējuma ar tauku saturu 25%.

Savukārt siera konkursā par “Riga Food” medaļām cīnīsies piensaimnieki, kas ražo nogatavinātus Krievijas un Holandes tipa puscietos sierus. Pēc LPCS ziņām, 2011. gadā Latvijā saražotas 29 206 tonnas dažādu sieru, t. sk. 6004 tonnas puscieto Holandes un Krievijas tipu sieru.

Šogad notiks arī nenogatavinātā saldpiena siera konkurss, un rīkotāji aicina tajā piedalīties visus Latvijas piensaimniekus, kas ražo šo arvien lielāku popularitāti gūstošo piena produktu. Konkrētā produkta ražošanas apjomam jābūt vismaz 250 kg mēnesī. Konkursā var pieteikt visu veidu nenogatavinātos saldpiena sierus, izņemot kūpinātos. Šajā grupā neietilpst uz biezpiena bāzes gatavotie svaigie sieri, termizētie un kausētie produkti. 2011. gadā mūsu valstī saražotas 12 742 tonnas svaigo sieru, t. sk. 2279 tonnas nenogatavināta saldpiena siera.

Lai piedalītos konkursos, pretendentiem jāiesniedz rakstisks pieteikums LPCS – Bauskas ielā 180, Rīgā līdz 2012. gada 13. augustam. Vairāk informācijas var iegūt, zvanot pa tālruni 67620874 vai rakstot uz e-pastu Zanei Miezītei: zane.lpcs@apollo.lv. Ar konkursu nolikumiem var iepazīties internetā www.rigafood.lv

Šī gada konkursa komisija – Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne un konkursa komisijas vadītāja asoc. prof., Dr. sc. ing. Inga Ciproviča, kooperatīvās sabiedrības „Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība” valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR” direktors Rafaels Joffe, „BIOR” vecākā eksperte references un sertifikācijas jomā Inese Ozollapa, Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente, valsts emeritētā zinātniece, Dr.sc.ing. Lilita Ozola, Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Statkus, Rīgas Stradiņa Universitātes doktorante, diētas ārste Lolita Neimane un Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta valsts sekretāra vietniece Rigonda Lerhe.

Konkursu uzvarētāji saņems starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2012” zelta, sudraba un bronzas medaļas, kā arī LPCS atzinības rakstus un naudas balvas.

LPCS ik gadu izstādē „Riga Food” rīko augstas kvalitātes piena produktu konkursus, kas ir guvuši ievērojamu piensaimnieku atsaucību, kā arī profesionāļu un gardēžu novērtējumu.

Kā zināms, starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2012” notiks no 5. līdz 8. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Izstādi papildina plaša pasākumu, paraugdemonstrējumu un konkursu programma. Vairāk: www.rigafood.lv

Kategorija: Pārtika
output_mge5zc

No comments yet.

Leave a Reply