Iedzīvotāji arvien biežāk dod priekšroku preces un pakalpojumus iegādāties internetā

Kā liecina Sabiedriskās Domas un Tirgus Izpētes Centra aptauja (SDTIC), 88% respondentu ir veikuši pirkumus interneta veikalos. Tas liecina par to, ka arvien vairāk cilvēku novērtē ieguvumus, ko sniedz iespēja veikt pirkumus virtuāli. Tā ietaupot gan laiku, gan arī tā ir iespēja salīdzināt cenas un neļauties impulsīviem pirkumiem, kurus bieži vien cilvēki izdara lielveikalos, jo tie tur ir izvietoti īpaši mērķtiecīgi.

Internets un dators arvien vairāk kļūst par mūsu ikdienu, tas sniedz gan nepārtrauktu informācijas pieejamību, gan cilvēks pats var plānot savu laiku un iegūt vajadzīgo informāciju viņam ērtā brīdī, nevis iegaumēt citu mediju – radio, TV raidlaikus un avīžu, žurnālu izdošanas datumus. Līdz ar to cilvēki pierod pie apstākļiem, ka šo priekšrocību var izmantot arī iepērkoties. Pārsvarā interneta veikali piedāvā to pašu produkciju, ko lielveikali un citu veikalu ķēdes, tomēr to priekšrocība ir tā, ka pircējs var izdarīt pirkumus sev ērtā laikā, nestāvot rindā, ar iespēju īsā laika posmā salīdzināt cenu atšķirības un kārtīgi izvērtēt potenciālā pirkuma ieguvumus un trūkumus, ja tādi ir.

Balstoties uz SDTIC aptaujas datiem, 63% respondentu internetu izmanto, lai iegādātos sadzīves un datortehniku, bet tikai 5% – pārtikas preces. “Ikdienā pārliecināmies, ka cilvēki Latvijā vēl nav pieraduši pie domas, ka arī pārtiku ir ērti iegādāties internetā. Iespējams tas ir saistīts ar Latvijas iedzīvotāju paradumiem ēdienu iegādāties pa maziem pirkumiem ik pārdienas, nekā laicīgi jau nodrošinoties uz priekšu, tādejādi ietaupot gan savu laiku, gan arī naudu. Lielveikali jau plānoti ir izkartoti tā, lai mēs veiktu pēc iespējas vairāk pirkumu un bieži vien nopērkam vairāk, nekā mums patiesībā ir vajadzīgs. Interneta veikalā ir daudz grūtāk pakļauties šādām “manipulācijām”, jo ir laiks pārdomāt,” atzīst interneta veikala Paēd.lv vadītājs Valdis Vilcāns.

Latvijā un visā pasaulē tehnoloģiskā attīstība veicina progresu daudz un dažādos virzienos, līdz ar to pamazām veidojas arī jauni paradumi. Nākotnē arvien palielināsies to cilvēku skaits, kas izvēlēsies iegādāties interneta veikalos ne tikai sadzīves un datortehniku, bet arī pārtiku, izmantojot piegādes priekšrocības, kā arī laika un naudas efektivitāti.

Kategorija: Tirdzniecība
output_mge5zc

No comments yet.

Leave a Reply