„Ģimenes aptiekās” varēs nodot veselības aprūpes atkritumus

Turpmāk „Ģimenes aptiekās” visā Latvijā varēs nodot veselības aprūpes atkritumus – neizlietotos medikamentus, aerosolus, ampulas un citus ārstēšanās laikā radušos bīstamos atkritumus, kas tālāk tiks nodoti maksimāli drošai un videi nekaitīgai iznīcināšanai. Tāpat „Ģimenes aptiekās” ir pieejami arī īpaši konteineri medicīnas izstrādājumiem ar dzīvsudrabu, tostarp dzīvsudraba termometriem.

Par veselības aprūpes atkritumiem ir uzskatāmi visi tie atkritumi, kas veidojušies ārstniecības procesā un var būt bioloģiski, ķīmiski vai fiziski bīstami. Par īpaši bīstamiem tiek uzskatīti medikamenti, kuriem beidzies derīguma termiņš vai kuri vairs netiek lietoti, šļirces, pudelītes, ampulas, kā arī aerosolu iesaiņojumi, kas var uzsprāgt bojājuma gadījumā vai arī, saskaroties ar uguni.

Lielākā daļa cilvēku no veselības aprūpes atkritumiem atbrīvojas, izberot tos kanalizācijā vai izmetot atkritumos kopā ar pārējiem sadzīves atkritumiem, neapzinoties, kādu kaitējumu tie var radīt. Veselības aprūpes atkritumi, nonākot saskarsmē ar citiem atkritumiem, var veidot toksiskus savienojumus, kas piesārņo ūdeni un gaisu, kā arī kaitē dzīviem organismiem.

Īpaši svarīgi, ka „Ģimenes aptiekās” ir iespējams nodot iznīcināšanai arī dzīvsudraba termometrus, jo dzīvsudrabs ir toksisks savienojums, kas var radīt bojājumus cilvēka organismam, vien ieelpojot dzīvsudraba tvaikus.

Veselības aprūpes atkritumu savākšanu „Ģimenes aptiekas” īsteno sadarbībā ar bīstamo atkritumu apsaimniekotāju SIA „Lautus”. Veselības aprūpes atkritumi aptiekā ir jānodod farmaceitam, kurš tos tālāk ievietos īpašajos konteineros.

Kategorija: Veselība
output_mge5zc

No comments yet.

Leave a Reply